İMPLANT TEDAVİSİ
İmplant tedavisi, ağızda eksik olan diş ya da dişlerin yerine çeneye yerleştirilen vida ya da vidalarla yapılan tedavidir. Eksik olan dişler bu vidaların üzerine yerleştirilir. Bu tedavi yöntemi uzun dişlerde olduğu gibi tek diş çürüklerinde de kullanılabilir. Tedavinin başarısı insan kemik yapısının sağlamlığını ve diş etlerinin sağlığını arttırır.
İçerik
-
- İmplant Tedavisi Nedir?
- İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
- Dental İmplant Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
- İmplant Nasıl Yerleştirilir?
- İmplant Fiyatları
- İmplant Tedavisinde Yaş Sınırı
İmplant Tedavisi Nedir?
İmplantlar, çene içerisine yerleştirilen ve protezleri desteklemek için yapılan yapay diş kökleridir. Bu uzun ömürlü ve ömür boyu süren yapay kökler üzerine eksik dişlerin yerine yapılan sabit veya hareketli protezler hastanın çiğneme fonksiyonunu ve estetiğini yerine getirir.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Dişsiz çene ve alt çenede aşırı kemik erimesi nedeniyle hastanın tam protezi kullanamadığı durumlarda tutuculuğu artırmak için implantların üzerine protez konur. Eğer arka bölge azı dişlerinin kaybından dolayı dişsiz ise hareketli bölümlü protez yerine çoklu implantlarla sabit köprü yapılabilir. Uzun dişsiz kavitelerde sorun, köprü çerçevelerinin uzun olmasından kaynaklanmaktadır. Uzun köprülerin desteği ve dayanıklılığı, dişsiz bölgeye yerleştirilen bir veya daha fazla implant ile arttırılabilir. Eğer bir diş kaybedilirse, eksik dişin her iki yanındaki dişlerin boyutunu küçültmeye gerek kalmadan eksik dişe bir implant yerleştirilebilir ve bunun için bir kuron yapılabilir.
Dental İmplant Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
İmplant, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak için çeneye yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplant vidaları belirli bir kalınlık ve genişliğe sahip yapılardır. Bu nedenle implantın yerleştirileceği çene bölgesinin implant vidasını kabul edecek yükseklikte ve genişlikte olması gerekir. Kemiğin kalitesi de implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca tedavi öncesi ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Kemik yapısı, implantların başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Kişinin implant için uygun kemik dokusuna sahip olması gerekir. Kemik dokusunun tanımlanmasını sağlamak ve ardından implantı planlamak gerekir. İmplant yerleştirilmeden önce mutlaka klinik ve radyolojik muayene yapılmalıdır. Kişinin kemik yapısı ve genel sağlığı implant için uygunsa üst yaş sınırı yoktur.
Sağlık, yaştan çok daha önemli bir faktördür. İmplantın sadece kemik gelişimi henüz tamamlanmamış çok genç hastalarda kullanılması önerilmez. İmplantların süresi hazırlanan diş sayısına göre değişebilmektedir. Günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde çok kısa sürede tedaviler yapılabilmektedir. İmplant yerleştirildikten sonraki ağrı, normal diş çekiminden sonraki ağrıdan farklı değildir. Tedavinin sorunsuz gittiği durumlarda hastalar kendilerini o kadar rahat hissederler ki implantların orada olduğunu bile anlamazlar. İmplantların yerleştirilmesi sırasında hastanın tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. İmplant tedavisi öncesi ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. İmplantların kemiğe tam entegrasyonunu (osseointegrasyon) sağlamak için iyileşme süresi olan ilk 3-6 ay boyunca implanta binen yükün en aza indirilmesi gerekir.
Sigara içmek, özellikle erken iyileşme döneminde enfeksiyon riskini artırabilir. Bu amaçla sigara içilmesi önerilmez. İmplantların hizmet ömrü birçok faktöre bağlıdır. İmplantlar ömür boyu kullanılabilir, hastanın ağız ve dişlerinin genel bakımını sağlar ve sağlığını korur. İmplantın ömrü açısından bakıldığında günde 2 defa dişlerin düzgün bir şekilde fırçalanması, düzenli olarak diş ipi ve gargara kullanılması gerekmektedir. İmplantlar vücut üzerinde hiçbir yan etkisi olmayan ve yıllardır yoğun bir şekilde araştırılan malzemelerden yapılmaktadır. Bunlar genellikle canlı bir organizmanın parçası olmayan titanyum ve benzeri maddelerdir. Bu nedenle vücut, kalp ve böbrek nakillerinde olduğu gibi bunlara karşı antijen üretemez ve implantı reddedemez. İmplant yerleştirmeyi yapan doktorun tecrübesi çok önemlidir. Diş hekiminin alanında eğitimli ve deneyimli olduğuna dikkat edilmelidir. İmplant kararı verildikten sonra konuyu iyi araştırmak ve doğru doktoru bulmak gerekir.
İmplant Nasıl Yerleştirilir?
1. İnceleme; Bu aşama hastanın genel sağlık durumu ve diş kontrolünden oluşur. Hastanın genel sağlık durumu implant uygulamasına uygun ise özel bir radyografi ve dişlerin ağız içindeki durumuna göre kullanılacak implantın tipine ve uzunluğuna diş hekimi karar verir. Bu aşamada implanta ve implant için yapılacak proteze karar veren doktorun tecrübeli olması çok önemlidir.
2. Kullanım; İmplantların yerleştirilmesi lokal anestezi altında yapılır. İşlem, tamir edilen implant sayısına bağlı olarak 30-90 dakika sürebilmektedir.
3. İyileşme aşaması; İmplant yerleştirildikten sonra kemikle bütünleşmesi biraz zaman alır. Bu süre 3-6 aydır. Gerekirse, hasta iyileşme aşamasında geçici bir protez alır. Hastalar implantlara aşırı yüklenmeden normal diyetlerine devam ederler. İyileşme sırasında implantı takan doktor hastayı düzenli kontrollere çağırır ve gerekirse yeni bir röntgen tetkiki isteyebilir.
4. İmplant üst yapısının yerleştirilmesi; İmplantlar genellikle iki kısımdan oluşur. İlk parça, çeneye yerleştirilen silindirik bir parçadır. Kemiğin, protezi oluşturmak için kemiğin ilk kısmı ile eşleşen abutment adı verilen başka bir kısmı vardır. İyileşme süresi sona erdiğinde ve ilk kısım tamamen sağlıklı kemikle çevrelendiğinde üst yapı yerleştirilir.
5. Protez yapılması; Üst yapının ölçüsü alınır. Protez bilinen yöntemlerle bitirilir.
İmplant Fiyatları
Diş implantı yaptırmak isteyen kişiler genellikle internet arama motorlarında implant fiyatlarına bakarlar. İmplant bir tür diş tedavisidir. Eksik dişlerin yerine cerrahi bir uygulama ile diş kökü görevi gören bir yapı oluşturulur. Diş implantlarının deneyimli doktorlar tarafından modern yöntemler kullanılarak yapılması çok önemlidir. Dental implant tedavisi fiyatları, işlemi yapan merkezin fiyatlandırma politikasına ve uygulamayı yapan doktora göre değişmektedir. Dental implant malzemelerinin maliyeti de göz önünde bulundurulur ve buna göre fiyatlar belirlenir.
İmplant Tedavisinde Yaş Sınırı
“Diş implantı için uygun zaman kaç yaşındadır?” Bu sıklıkla sorulan önemli bir sorudur. Henüz gelişimini tamamlamamış gençlerin ilk tercihi implant olmayabilir. Erkeklerde 17-18, kadınlarda ise 16-17 yaşını doldurmamış ergenler için ipi uygulamadan önce ergenin gelişimini hesaplayıp tahmin edin, tedaviye başlayıp başlamayacağına karar verin ve bir tedavi planı oluşturun. Ancak herkes farklı şekilde gelişir. Dolayısıyla burada belirtilen yaş aralıkları genel ortalamalardır. Öte yandan yaşlı yetişkinler de diş implantı tedavisini düşünebilir. İmplant kullanımı için kesin bir üst yaş sınırı yoktur. İmplantlar daha ileri yaşlarda da yerleştirilebilir ancak bu durumda hastanın genel sağlığı, kemik yapısı gibi faktörlerin de dikkate alınması gerekir. Dental implant tedavisi bireysel ihtiyaç ve koşullara göre uygun yaşta planlanmalıdır.