5 Dakikada Fiyat Al.

Randevu almak yada fiyat almak için talep oluşturun

Diş Dolgusu

Diş dolguları, çürümüş ve hasar görmüş dişlerin fonksiyonlarını geri kazandırmak için yapılır. Doktor; Dişi doldurmadan önce çürümüş diş dokusunu temizler. Diş daha sonra bir dolgu ile doldurulur. Dolgunun amacı boşlukları kapatarak çürüğün ilerlemesini engellemektir. Birkaç çeşit dolgu maddesi vardır. Diş dolgusu neden yapılır sorusuna cevap arayanlar için kısaca diş dolgusu; Çiğneme yeteneğini kaybetmiş, estetik görünmeyen, çatlamış veya çürümüş dişlerin farklı materyallerle doldurulmasıdır. Önceki dolgu tedavisi düştüğünde ve aşındığında dolgu gereklidir. Dişin içindeki pulpanın zarar görmesi ve iyileşmemesi durumunda kanal dolgusu yapılması kaçınılmazdır. Dolgu işlemi, diş çerçeveleri ve kırıklar dışındaki durumlarda yapılan bir teknik olarak adlandırılır.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

İlk önce diş hekimi çürümüş dişi temizler. Çürük ve kalıntılardan arındırılan dişe dolgu yapılır. Dolgu işlemi sırasında hastanın ağrı ya da acı hissetmemesi için lokal anestezi kullanılır. Lokal anestezide ise dolgu yapılacak bölge uyuşturularak işlem gerçekleştirilir. Hastanın seçtiği dolgu malzemesinin şiddeti ne olursa olsun doktor rahatlıkla hazırlar ve yerleştirir. Gerekli temizlik yapıldıktan sonra dişte kırık, çürümüş ya da hasar görmüş bir boşluk kalır. Gerisi bu dişin yapısına ve şekline göre doldurulur. Doktorlar, seçilen malzemeye göre dolguyu mümkün olan en kısa sürede dondurmak için özel tıbbi cihazlarda kullanırlar. Dolgu yapıldıktan sonra hastanın ağzını açıp kapaması istenir ve sorun olup olmadığı kontrol edilir. Eğer bir sorun oluşursa kısaltılarak veya kesilerek sorun giderilir. Tüm kontroller yapıldıktan sonra diş eski işlevine dönecektir. Her hastanın dişi için dolgu süresi aynı olmayabilir. Ağızda hangi dişe dolgu yapıldığı, hangi malzemelerin kullanıldığı, dolgu sayısı gibi birçok faktöre bağlı olarak süresi değişmektedir. Dolgunun hastaya verilme amacına göre seans süresi de belirlenir. Seans ve kanal tedavisi ile birlikte dolgu işlemi de süreyi doğrudan etkiler. Dolguda kullanılan malzemeleri doktorun hazırlaması da süreyi etkiler. Tüm bu sayılan işlemler diş dolgularının süresini etkiler ve net bir süre belirlemez.

Diş Dolgu Çeşitleri

Eski zamanlarda diş dolguları 1-2 madde olarak kullanılıyordu. Bugün çok çeşitli agregalar mevcuttur. Hastalar tarafından en çok kullanılan diş dolguları;

  • Altın dolgular; Kişiye özel siparişe göre laboratuvar ortamında üretilmektedir.
  • Kompozit dolgu maddeleri; Diş ile aynı tonda kullanım için doğal bir seçenek sunar ve sıklıkla kullanılır.
  • Porselen dolgular; Fiyatı yüksek olmasına rağmen renk haslığı nedeniyle oldukça rağbet görmektedir.
  • Amalgam dolgular; Günümüzde popüler olmasa da gümüş dolgu olarak adlandırılmaktadır. Cıva, bakır ve kalay gibi elementlerin karıştırılmasıyla üretilen bir dolgu türüdür. Dezavantajlarından biri, gri metalik bir kaplamaya sahip olmasıdır. Çiğneme kuvvetine karşı direnç de sıklıkla tercih edilir.

 

Kompozit dolgu avantaj ve dezavantajları;

Bu dolguların en büyük avantajı estetik olmalarıdır. Ayrıca bu dolgular dişe iyi yapıştığı için diş dokularını destekler, kırılmayı ve ısı transferini engeller. Kompozit malzemeler dişlerin rengini ve şeklini değiştirerek sadece çürükleri değil aynı zamanda kozmetik etkileri de geri kazandırabilir. Ana dezavantaj işlem sonrası hassasiyettir. Kahve, çay gibi renkli yiyeceklerden dolayı da dolguların renkleri biraz değişebilir. Kompozit restorasyonlardan sonra hastalar için uyarılar;

  • Parlatma artık kompozit malzemelerle aynı seansta yapılabilmektedir ancak çok büyük veya birkaç dişe yapılan seri dolgularda hastayı tekrar muayeneye çağırmak ve gerekli düzeltmeleri yapmak çok daha iyidir.
  • Bu malzemelerle ön dişlerde çok büyük kayıplar giderilebilir bu nedenle ısırırken dikkat edilmesinin bu dolguların ömrünü uzattığını anlatmakta fayda var.
  • Diş macunu ile restore edilmiş dişlerde daha çok dikkat edilmesi gerekenler öneriliyor.
  • Hasta için çok ağır olmayan diş fırçaları ve fırçalama yöntemlerini nasıl düzelteceğini bilmesi sağlanabilir.
Diş dolguları, genel ağız temizliğine ve hijyenine dikkat edildiği sürece ve çok sert gıdalar tüketilmediğinde uzun yıllar boyu kullanıma uygundur.
 
 
Diş dolgu fiyatları, yapılacak diş sayısı, yapacak olan hekimin unvanı, yapılan klinik ve malzemelerine göre değişkenlik gösterebilir. Net fiyat bilgisini muayeneden sonra alabilirsiniz.
 
 
 
 
Bir hekim tarafından muayene edilmeniz, dolgunun sizler için uygun bir tedavi olup olmadığı hakkında detaylı bilgi alabilmeniz için yeterli olacaktır.
 
Fiyat almak mı istiyorsunuz?

Bize yazın sizi arayalım!

Formu hemen doldur, uzman temsilcilerimizden anında fiyat al.



    1
    Call Now Button