5 Dakikada Fiyat Al.

Randevu almak yada fiyat almak için talep oluşturun

Diş Taşı Temizliği Nedir?

Günlük diş ve ağız bakımımızı ihmal edersek dişlerin üzerinde ve arasında biriken yemek artıkları bakteri üretir. Oluşan bu bakteri plağı tükürük ile birleştiğinde sertleşir ve böylece tartar oluşur.

Tartar temizliği; Diş ve diş etlerinin birleştiği yerde ve diş yüzeyinde oluşan diş taşlarının diş hekimi tarafından özel aletler kullanılarak çıkarılmasıdır. Diş eti çizgisinin üzerinde oluşan yapılar diş eti iltihabına, diş etinde hassasiyete ve hasara neden olabilir. Zamanla, bu diş eti hastalığına yol açabilir. Bunların en hafifi diş eti iltihabıdır. Bu kanama olarak kendini gösterir. Sarı, kahverengi, sert ve gözenekli tartar yapısı gereği yiyecekleri ve içecekleri kolayca tutar, düzgün fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırır. Tartar bakteri oluşumu nedeniyle ağız kokusuna neden olur. Diş temizliği ağız hijyeni ve uygun bakımı kolaylaştırır ve geciktirilmemelidir.

Ağzımızda 700 çeşit bakteri yaşar. Bu bakteriler plak içinde ürerler. Bakteri dolu plak yiyecekle birleştiğinde dişlere zarar veren asit oluşturur. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, tartar oluşmadan önce bu plakları temizleyebilir. Bu nedenle tartar temizliği gerekli değildir. Bununla birlikte, bazı ağızlar tartar oluşumuna eğilimlidir. Bu diş taşları diş eti hastalığına neden oldukları için mutlaka temizlenmelidir. Tartar tedavi edilmezse dişlerinize, diş etlerinize ve çenenize zarar verebilir. Dişeti iltihabı, tartarın uzun süre temizlenmediği ağızda oluşur. Şişmiş, kırmızı ve kanayan diş eti iltihabı tedavi edilmezse diş eti iltihabından periodontite ilerleyebilir. Yani enfeksiyon diş etinin altından çeneye kadar ulaşır. Hatta bu ilerleyici iltihaplanma dişi çevreleyen kemik dokunun harabiyetine, diş kaybına ve diş kayıplarına yol açabilmektedir.

 

Diş Taşı Oluşumunun Nedenleri

Tartar oluşum nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Tükürüğün yapısı
  • Tükürüğün yoğunlaştığı alanlar
  • Yetersiz fırçalama
  • Diş fırçalamamak
  • Ağız sağlığına dikkat edilmemesi
  • Dişlerin arasında yemek kalıntısı kalması
  • Kişisel faktörler
  • Bol miktarda karbonhidrat ve şekerli gıda tüketimi
  • Diş ipi kullanılmaması

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Tartar oluşumunu önlemek için dişler düzenli ve düzgün bir şekilde yıkanmalı, florür içeren diş macunu ve diş ipi kullanılmalıdır. Sert yiyecekler yenerek de tartar oluşumu önlenebilir. “Tartar temizliği nasıl yapılır?” Düşünürken, bunun evde yapılan bir temizlik olmadığını bilmelisiniz. Dişler, diş kliniklerinde uzman diş hekimleri tarafından temizlenir. Çoğu durumda, diş yüzeyindeki tartarı temizlemek ve uzaklaştırmak için özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar kullanılır. Bazı durumlarda lazer cihazları da kullanılabilir. Ağızdan plak ve tartar temizlendikten sonra dişin yüzeyi özel polisaj aletleri ve fırçalarla parlatılır. Diş yüzeyinin pürüzlülüğü azaldığında yeni plak oluşumu zorlaşır. Diş temizliği yaptıranların diş temizliğinden sonra belli kurallara uyması gerekmektedir. Fırçalamadan sonra dişler ve diş etleri hassaslaşabilir. Dişlerinizi temizledikten sonra 1 gün boyunca çok sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler yemeyin. İşlemden sonra en az 2 saat çay, kahve, kola ve tütün gibi diş etlerinde renk değişikliğine neden olan ürünlerden kaçınılmalıdır. Diş temizliğine ara verilmemeli, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Diş hekimi, tartarların ne sıklıkta temizlenmesi gerektiğine karar verir. Diş kontrollerinin sıklığı ve ağız hijyeni ve bakımı da burada çok önemlidir. Uzmanlar periodontal hastalık veya risk (sigara, diyabet vb.) durumlarında diş taşı temizliğini 6 ayda bir önermektedir.

Diş hekimlerine genellikle diş taşı temizliğinin dişlere zarar verip vermeyeceği sorulur. Tartar debridmanı olmayan bir hastada ortaya çıkan sorunları incelediğimizde bu fikrin ne kadar yanlış olduğunu göreceğiz. Zaten diş etlerinde ve diş köklerinde ciddi tahribata neden olan tartar oluşumu bu temizlik sonrasında yok edilir. Temizleme sonrasında hastanın rahatlayan diş etleri bir süre soğuğa ve sıcağa karşı hassas olabilir. Bu, iyi bir ağız hijyeni ile önlenir. Tartar gidermede kullanılan ekipmanların hiçbiri dişleri sürtecek veya diş etlerine zarar verecek bir işleve sahip değildir. Diş temizliği diş etleri için oldukça faydalı ve yatıştırıcı bir tedavidir.
 
Tartardan evde kurtulmanız mümkün değildir ama iyi bir ağız ve diş hijyeni ile tartar oluşumunu elbette önleyebilirsiniz. Taşı temizlemek için dişlerin dışarıdan görünmeyen alt yüzeylerini temizlemek gerekir. Bu tür prosedürleri evde yapmak imkansızdır.
 
 
Tuz antimikrobiyal bir madde olduğu için plak ve tartarın kısa sürede giderilmesine yardımcı olur. Karbonat ve tuzu karıştırın, diş fırçanızı ıslatın ve karışıma batırın. Bu karışımla dişlerinizi nazikçe fırçalayın. Ardından ağzınızı suyla çalkalayın ve tükürün.
 
Fiyat almak mı istiyorsunuz?

Bize yazın sizi arayalım!

Formu hemen doldur, uzman temsilcilerimizden anında fiyat al.



    1
    Call Now Button