5 Dakikada Fiyat Al.

Randevu almak yada fiyat almak için talep oluşturun

Ortodonti Nedir?

Ortodonti; Alt ve üst çene uyumunun düzeltilmesi, dişlerin çenelerde doğru pozisyona yerleştirilmesi ve kemik profilinin düzeltilmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Çarpık ve hizasız dişlerin temizlenmesi daha zor olduğu için periodontal (diş eti) hastalığı ve diş çürüğü nedeniyle erken diş kaybı riski vardır. Ayrıca çene kasları üzerinde daha fazla baskıya neden olarak; Bunlar temporomandibular eklem rahatsızlıklarına ve dolayısıyla baş ağrılarına, sırt ve omuz ağrılarına neden olabilir. Çapraşık dişler de görünümü etkiler. Ortodontik tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkili bir görünüme ve ağzınızda daha uzun süre kalıcı dişlere sahip olursunuz. Bu alanda çalışan diş hekimine ortodontist denir. Ortodontist olmak, dişhekimliği okulundan mezun olduktan sonra ortodonti alanında doktora yapmayı gerektirir.

Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Dişleri hareket ettirmek, kas büyümesini veya çeneleri etkilemek için yapılabilecek tedaviler sabit veya hareketli olabilir. Bu tedaviler dişlere veya çenelere uygulanan çok hafif kuvvetlerle yapılır. Tedavi yöntemi probleminizin ciddiyetine göre belirlenir. Sabit uygulamalar şunlardan oluşur:

Braket Takılması: En yaygın yöntem olan braket takılması teller, kelepçeler ve halkalarla yapılır. Dişlere braketler takılır ve braketlerin içinden teller geçirilerek dişlere kuvvet uygulanır. Bu sayede dişler kademeli olarak hareket ettirilir ve doğru konumlanmaları sağlanır. Tedavi birkaç ay veya yıl sürebilir ve dişlerin istenen iyileşmesini sağlamak için ayda bir kez düzeltmeler yapılır. Günümüzde kullanılan bağlantı elemanları daha hafiftir ve daha az metal içerir. Yetişkinlerin çocukları motive etmesi için farklı renklerde ve şeffaf olarak yapılmıştır.

Özel Sabit Aparatlar: Bu apareyler parmak emmeyi engellemek için tasarlanmış olup dişe bant ile sabitlenir. Yemek yerken çok rahat olmadıkları için son çare olarak tavsiye edilirler.

Sabit dolgular: Süt dişlerinin erken kaybedildiği durumlarda, kalıcı diş çıkana kadar diğer dişlerin boşluğa kaymasını önlemek için yer tutucu kullanılır. Çıkarılabilir cihazlar aşağıdaki gibidir.

Plaklar (braketsiz tedavi): Birçok ortodontist bunu, dişleri hizalamak için braket ve teller olmayan yetişkinler için sabit tedaviye bir alternatif olarak tercih eder.

Hizalayıcılar genellikle şeffaftır ve beslenme, fırçalama ve diş ipi kullanımı için çıkarılır.

Taşınabilir yer tutucular: Bunlar, sabit yer tutucularla aynı işlevi yerine getirir. Çeneye oturan ve belirli dişler arasındaki boşluğu plastik veya tellerle dolduran akrilik bir tepsiden oluşur.

Çeneyi yeniden konumlandırmak için tasarlanmış apareyler: Splint adı verilen bu apareyler alt veya üst çeneye yerleştirilir ve çenenin daha iyi bir pozisyonda kilitlenmesine yardımcı olur. Ayrıca (temporomandibular eklem) hastalıklarını düzeltmek için kullanılırlar.

Dudak ve Yanak Tamponu: Dişleri geriye doğru iten, dudak ve yanakların dişlerin arasına girmesini engelleyen bir cihazdır. Dudaklar ve yanak kasları dişlere kuvvet uygulayabilir ve diş telleri bu kuvveti azaltır.

Çene Genişletici: Üst çeneyi genişletmenizi sağlayan bir cihazdır. Damak zevkine uygun plastik malzemeden imal edilmiştir. Vidaların uyguladığı kuvvet sayesinde damak kemiği hareket eder ve açılır.

Hareketli Braketler: Dişlerin pozisyonunu korumak ve tedaviden sonra geri dönmelerini önlemek için kullanılan pasif bir cihazdır. Küçük bir değişiklikle parmak emme alışkanlığından kurtulmak için de kullanılabilir.

Başlık: Başın ön kısmına bir kayış ve ensenin arkasına yerleştirilen metal bir telle bağlanan bir cihazdır. Başlık, üst çenenin gelişimini yavaşlatır ve ön dişler geriye doğru hareket ederken arka dişleri yerinde tutar.

Ortondontik Tedavisi Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

Ortodontik tedavi ihtiyacını sadece bir diş hekimi veya ortodontist belirleyebilir. Ortodontik tedaviye ihtiyacınız ve tedavi şekliniz, kapsamlı bir tıbbi ve diş öyküsü, ağız ve diş muayenesi, çene modellerinin oluşturulması ve özel röntgen filmleri gibi birçok teşhis yöntemini içeren bir muayene sonrasında belirlenecektir. Aşağıdaki durumlarda ortodontik tedaviye ihtiyacınız olabilir:

Overbite, üst kesici dişler alt kesici dişlerin çok önündedir. Alt kapanışta alt kesici dişler üst dişlerin önündedir veya üst dişler alt dişlerden daha ileridedir. Çapraz kapanışta üst ve alt ön dişler birbirine kapalıdır. Açık kapanış üst kesici dişlerin orta hattı ile alt kesici dişlerin orta hattı aynı değildir. Çürükler, diş çekimi sonucu veya doğal olarak oluşan dişler arasındaki boşluklardır. Ekstrüzyon çenelerdeki dişleri hizalamak için yeterli değildir.

Tedavi ortalama 1,5-2 yıl sürer. Ancak süre tedavinin şekline, hastanın yaşına, kooperasyonuna göre değişmektedir. Daha kısa olabileceği gibi daha uzunda olabilir.

Diş teli takarken ağrı hissetmezsiniz. 1-2 gün içerisinde diş hassasiyeti oluşabilir ve diş teli yanaklarda veya diş etlerinde rahatsızlık verebilir. Bu durumda doktorunuzdan alabileceğiniz koruyucu ağız mumlarını kullanabilirsiniz.
 
Ağız bakımı iyi yapıldığı sürece diş teli dişlere zarar vermez. Ancak diş telleri, yiyeceklerin dişlerin etrafında birikmesini kolaylaştırır. Yetersiz ağız bakımı çürüklere ve diş eti problemlerine yol açabilir.
 
 
Gülümsemenizden şikayetçiyseniz, diş ve yüz estetiğinizi beğenmiyorsanız her zaman ortodontik tedavi olabilirsiniz.
 
 
Fiyat almak mı istiyorsunuz?

Bize yazın sizi arayalım!

Formu hemen doldur, uzman temsilcilerimizden anında fiyat al.



    1
    Call Now Button