Diş eti çekilmesi durumumda diş dokusu üzerinde meydana gelen hasarın tedavi edilmesi, diş duyarlılığının tedavi edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulanır.
Diş eti hastalığının ilk belirtileri görünümdeki değişikliklerdir. Diş köklerinde, diş etlerinde biriken sarı lekeler ya da diş kökünün koyu bir görünüm oluşturması diş hastalığının varlığına işaret eder. Diş eti hastalığı, çürük olmamasına rağmen diş hassasiyeti ve özellikle sıcaklıklarda şiddetli karıncalanma gibi belirtilerle de anlaşılabilir. Bazı durumlarda farklı bir dişin ağız içi muayenesi ile diş eti hastalığı tespit edilebilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi için diş etlerinin yakından takip edilmesi için düzenli olarak diş hekimine gidilmesi önerilir. Diş eti hastalığının erken belirtileri arasında diş etlerinin şişmesi, kızarması ve hassasiyeti yer alır. Diş etleri fırçalama veya diş ipi kullanımından sonra kanayabilir. Diş eti hastalığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Kırmızı ve şişmiş diş etleri: Bu bir diş eti probleminin ilk işaretidir. Diş eti hastalığı genellikle diş eti çizgisi boyunca iltihaplanma ile başlar. Sağlıklı diş etleri pembe görünür. Diş etlerinde olağan dışı bir kızarıklık görülürse doktora başvurulmalıdır.
Ağız kokusu:
Normal şartlar altında ağızda birçok bakteri bulunur. Bakteriler diş yüzeyinde biriken plak ile beslenirler. Plak temizlenmezse ağızdaki bakteri miktarı da artar. Bakteriler, diş etlerini ve dişleri tahriş edebilecek ve ağız kokusuna neden olabilecek toksinler salgılar. Ağız kokusu diş eti hastalığının bir belirtisi olabilir.
Küçülen diş etleri: Dişler eskisinden daha uzun görünüyor ise, diş eti çekilmesi başlamış olma ihtimali yüksektir.
Hassas dişler: Soğuk ve sıcağa karşı dişteki aşırı hassasiyet, diş eti hastalığı belirtileri arasında yer alır. Bu belirti, çoğunlukla diş eti çekilmesiyle birlikte ortaya çıkar.