İmplant diş, hızla gelişen teknoloji en çok modern tıp için faydalıdır. Son yıllarda diş hekimliği de bunda rol oynamıştır. Bu yazımızda modern diş hekimliğinde kullanılan tedavi yöntemlerinden bahsetmek istedik. Eksik dişler hem sağlık hem de kozmetik nedenlere neden olur. Gelişen teknoloji diş hekimliğinde de faydalı olmuştur. Dental implant tedavisi, geleneksel olarak kullanılan köprü ve protezlere alternatif olarak geliştirilmiştir.
İçerik
-
- İmplant Nedir?
-
- İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
-
- İmplant Fiyatları
-
- İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
-
- İmplant Tedavisi Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?
İmplant Nedir?
İmplant diş, eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu vidaların üzerine protez yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavi yöntemlerine göre avantajı komşu dişlere zarar verilmemesidir. Bu, bitişik dişleri kesmeye gerek olmadığı anlamına gelir. İmplant diş kökü gibi çalışır ve doğal diş gibi yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülümseyebilirsiniz. Dental implant cerrahisi ayrıca diş köklerinin metal, vida benzeri direklerle değiştirilmesi ve hasarlı veya eksik dişlerin doğal diş gibi görünen ve işlev gören yapay dişlerle değiştirilmesi cerrahi sürecini de içerir. Diş implantı, uygun olmayan takma dişlere veya köprülere hoş bir alternatif olabilir ve bu nedenle geleneksel köprülerden daha iyidir.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İmplant tedavisi hasta için hafif sedasyon gerekli olabilir. İşlem öncesi detaylı bir muayene ve röntgen gerekmektedir. Çeneler ve kalan dişlerin ölçüsü alınır. Diş implantlarını yerleştirmek için iki seçenek vardır. Tek adımlık bir prosedürde, implant yerleştirildikten sonra geçici diş takılır. İki aşamalı bir süreçte diş implantı yerleştirildikten sonra diş eti ile kapatılır ve iyileşmeye bırakılır. Daha sonra protez diş takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü yerleştirilir ve iyileşme süresinin alt çene için 3 ay, üst çene için altı ay olması beklenir. Bazen diş implantlarının üzerine yeni yapılmış dişler hemen yerleştirilebilir. Diş implantları ile hasta güvenle gülümseyebilir ve yemek yiyebilir. Zirkonyum implantlar, titanyum implantların dayanıklılığını artırmak için yapılan yeni nesil implantlardır. Özellikle dar çenelerde direnci arttırmak için kullanılır. Dayanıklılık dışında titanyumdan hiçbir farkı yoktur. Diş kaplamalarında da zirkonyum kullanılmaktadır. Zirkonyum doğal dişler gibi beyazdır ve ışığı yansıtır. Dolayısıyla hem estetiğe hem de dayanıklılığa fayda sağlar. Korozyona uğramaz ve ağızda metalik tat bırakmaz. Zamanla renk değişikliği olmaz. Vücuda zararı yoktur.
İmplant Fiyatları
En popüler diş tedavi yöntemi olan implant diş tedavisi için fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Diş implant fiyatları temel olarak sabitlenecek implantın markasına, insan dişlerinin yapısına ve eksik diş sayısına göre değişmektedir. İmplant markaları ağız ve diş sağlığı açısından aynı işlevi görse de kullanılan hammadde, uzun ömürlülük ve çoğu markanın yurt dışından gelmesi nedeniyle implant fiyatlarında çok fazla değişkenlik olabilmektedir. Diş uzmanlarıyla iletişime geçerek en doğru fiyatları ve sorularınızın cevaplarını alabilirsiniz.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Dişsiz çene ve alt çenede aşırı kemik erimesi nedeniyle hastanın tam protezi kullanamadığı durumlarda tutuculuğu artırmak için implantların üzerine protez konur. Eğer arka bölge azı dişlerinin kaybından dolayı dişsiz ise hareketli bölümlü protez yerine çoklu implantlarla sabit köprü yapılabilir. Uzun dişsiz kavitelerde sorun, köprü çerçevelerinin uzun olmasından kaynaklanmaktadır. Uzun köprülerin desteği ve dayanıklılığı, dişsiz bölgeye yerleştirilen bir veya daha fazla implant ile arttırılabilir. Eğer bir diş kaybedilirse, eksik dişin her iki yanındaki dişlerin boyutunu küçültmeye gerek kalmadan eksik dişe bir implant yerleştirilebilir ve bunun için bir kuron yapılabilir.
İmplant Tedavisi Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?
“Diş implantını kaç yaşında yaptırmalısınız?” sorusu sıklıkla sorulan önemli bir sorudur. Henüz gelişimini tamamlamamış gençlerin ilk tercihi implant olmayabilir. Erkeklerde 17-18, kadınlarda ise 16-17 yaşlarına ulaşmamış gençler için vida dişlerini uygulamadan önce gencin gelişimini hesaplayıp tahmin ederek tedaviye başlayıp başlamayacağına karar verin ve bir tedavi planı oluşturun. Ancak herkes farklı şekilde gelişir. Dolayısıyla burada belirtilen yaş aralıkları genel ortalamalardır. Öte yandan yaşlılar da implant tedavisini düşünebilir. İmplant kullanımı için kesin bir üst yaş sınırı yoktur. İmplantlar daha ileri yaşlarda da yerleştirilebilir ancak bu durumda hastanın genel sağlığı, kemik yapısı gibi faktörlerin de dikkate alınması gerekir. Dental implant tedavisi bireysel ihtiyaç ve koşullara göre uygun yaşta planlanmalıdır.